Att tänka på i kycklingtider


För att fåglarna ska få en så bra start som det bara går att ge dem med en god fjäderbildning är utfodringen fram till 8 veckors ålder den viktigaste perioden i fågeln liv.
Under den här tiden är det mycket viktigt att kycklingen får i sig alla näringsämnen och tillräckligt med protein och i synnerhet av aminosyran metionin.
Har fåglarna tendens till dålig fjäderbildning kan det vara bra att ge dem att ge dem ett kraftigare foder eller att komplettera det befintliga fodret med s.k. foderjäst. 
För att göra det så enkelt som det bara går och för att minimera riskerna med näringsbrist, va det än mmå vara så rekommenderar vi att kycklingarna utfodras med kycklingfodret START från Svenska foder under ca 4 veckor och därefter deras foder VÄXT, 2 väl sammansatta helfoder för växande kycklingar. 
Börjar fåglarna i flocken plocka av varandra fjädrarna och det uppstår kannibalism bör man minska ljusintensiteten och se till att miljön de vistas i inte är för torr.
För en drastisk förändring kan man ge lite koksalt i vattnet och komplettera med lite foderjäst i maten.
Inför avelsperioden är det viktigt att komplettera utfodringen av avelsdjuren med extra vitamin och mineral, under åtminstone en 4-veckorsperiod innan man börjar samla avelsägg eller låter hönan ruva.
För att minska risken för utbrott av koccidios bland kycklingarna, är det viktigt att de har en torr ströbädd, kombinerat med en god ventilation. 
Som bottenmaterial rekommenderar vi ”Easy Way” till kycklingarna i början och därefter ”Easy Strö”, gärna kompletterat med Stalosan F som minskar bildandet av ammoniak och hämmar bakterietillväxten.
Både "Easy Way" och "Easy Strö" är tillverkat att naturlig halm och förutom att de ger en betydligt torrare bädd än t.ex. kutterspån så är det mycket bättre för vår miljö än t.ex. torvströ där brytningen av torven lämnar stora sår i naturen som inte kommer att återställas under lång tid när!
Ett tips för att torka upp i bädden, runt om i hönshuset är att flytta runt värmelampan.
När det börjar bli dags att flytta ut kycklingarna för första gången är det viktigt att det har varit torr väderlek åtminstone under några dagar innan första utgången.
Går fåglarna för länge i samma hönsgård under sommaren ökar också risken för koccidios. Dela då hellre in fållan i olika sektioner och rotera några gånger under sommaren.