Ben, tassar och tår


Ben, tassar och tår är enorm viktiga för din hund och också kroppsdelar som de vanligtvis är lite försiktiga med.

Ben - Om din hund rör sig utan besvär så behöver du egentligen inte kontrollera benen särskilt mer än då för att hitta eventuella sår, fästingar eller liknande.
Vi rekommenderar att du ibland även om det inte verkar vara något som är fel att du då och då känner igenom benen uppifrån och ner på båda fram- respektive bakbenen samtidigt med vardera handen. Då kan du märka om det har blivit en förändring i till exempel en led eller i en muskel och det är inte alltid hunden visar upp sin hälta och speciellt om de varit igång en stund och muskulaturen är uppvärmd. Ett tecken på problem kan vara temperaturskillnader i led eller muskulatur. Jämför alltid höger ben med vänster för att lättare se och känna skillnader. Hälta kan lättast ses när hunden legat still ett tag och tar de första stegen. En hälta som inte ger sig inom någon vecka bör kontrolleras av kunnig person. Hältutredningar brukar inte vara veterinärernas starka sida och vi rekommenderar därför kanske hellre ett besök hos en duktig fysioterapeut. 

Tassar och tår - Hundar är vanligtvis rädda om sina tassar och det är därför viktigt att du hjälper din hund att sköta dem, inte bara genom att klippa klorna utan också genom kontroll mellan och på trampdynorna. Känns trampdynorna torra bör de smörjas med lämpligt tassvax eller tassalva. Vi har flera olika sorter i butikerna, alla men lite olika egenskaper.  
Vintertid är det ännu viktigare med tassvården eftersom vägsaltet torkar ut och dessutom så svider det om trampdynorna är lite spruckna.
En vattenfri, fet tassalva skyddar inte bara mot salt och väta utan har även ett visst skydd mot kylan.  
Efter promenaden, vintertid rekommenderar vi att du sköljer eller torkar av tassen med en fuktig trasa och smörjer in den på nytt. När du torkar tassen är det viktigt att även torka mellan tårna för att undvika problem med svamp eller eksem.