Skötsel, friskvård, hälsa
och omvårdnad


Precis som för oss, är den förebyggande friskvården viktig för din hund.

Att skjuta på eller att försumma friskvården, leder oftast bara problem längre fram som kan innebära onödigt lidande för din hund och onödiga, dyra veterinärkostnader för dig.
Skaffa dig rutiner i din vardag att känna igenom din hund. Har du en liten hund kan det vara lättare för dig att träna den att stå på bord, medan den större hunden är lättare att ha på golvet.

Om du har den lilla hunden på bord, var vaksam så den inte hoppar ner och gör sig illa. Ett tips kan vara att använda dig av köksbordet. Placera en handduk som underlag och införskaffa ett tunt utställningskoppel som du knyter fast i taklampan. Känner hunden bara att den sitter lite fast brukar den inte hoppa.

Kontrollera regelbundet;

Hundens hull - du ska med ett lätt tryck känna revbenen på hunden och det ska finnas en midja. Tyvärr är det fortfarande många uppfödare som säger att valpen ska hållas i lite extra hull dvs hållas något överviktig utifall den händer något och så att det finns att ta av.
Detta är helt galet och forskningen vet att valpar, precis som barn som hålls lite tjocka som små drabbas mycket lättare av överviktsproblem som vuxna.

Tassar och klor - kontrollera att trampdynorna inte är torra eller tenderar att få små sprickor. Detta kan leda till att hunden inte vill gå ut och gå för det smärtar och i synnerhet vintertid om det är salt på vägar. Smörja trampdynor regelbundet med en bra tassalva, gärna en med bivax som både mjukgör, desinficerar och fort går in i trampdynorna utan att kladda.

Öron