Välja kön
hanhund eller tik?


Har du inte haft hund förut kan valet mellan hanhund och tik vara en svår fråga och det finns både för- och nackdelar med bägge könen.
Valet av kön blir i slutändan helt och håller ditt eget men när vi har valpar i vår kennel brukar vårt råd till de som vill ha en ren sällskapshund att välja hanhunden.

Hanhunden kan ibland bli oerhört kär om det finns mycket löptikar i området där ni bor, vilken kan påverka humöret och även aptiten. Fördelen med hanen är att den är mer "laid back" och oftast mer tillgiven i jämförelse en tik.

Tiken löper vanligtvis två gånger om året och det är då hon kan eller rättare sagt vill bli parad. Humöret på tiken är ofta påverkat under dessa perioder. Vissa tikar drabbas dessutom av skendräktighet, ungefär två månader efter utebliven parning.

Vi råder dig bestämt att inte välja en tik med motiveringen att det skulle vara gulligt att någon gång ta en kull valpar. Vill du ha ytterligare en hund kan du alltid köpa ytterligare en och på så vis slippa allt ansvar med att ge de valparna bra hem där de kan växa upp och må bra. Dessutom kan en graviditet med efterföljande valpning medföra en fara för din hund så det slipper du också.