Hundfoder


Vilket hundfoder ska man välja och vilket är det bästa?
Det finns 100-tals foder, bara på den svenska marknaden och de flesta foderfabrikanterna "har det bästa" för din vän. När sedan alla dessa foderfabrikanter har övertygande argument varför du ska välja just deras foder, börjar det bli svårt.

För att underlätta för dig och för att du ska hitta rätt i foderdjungeln har vi i våra butiker valt ut foder som tror kan fungera för din hund och därigenom ge din hund de bästa förutsättningarna till ett långt och bra liv. 
En förutsättning för ett bra hundfoder är att det ska ha animaliskt protein som den huvudsakliga proteinkällan. Idag är det tyvärr allt för många foder som har vegetabiliskt protein som huvudproteinkälla, vilket går helt emot hur våra hundar sedan urminnes tider är konstruerade för att ta upp näring.
Vi rekommenderar i första hand alltid foder med mindre spannmål eller helt fritt från spannmål och absolut inte ett foder där extra gluten är tillsatt.
Hunden är i grund och botten en varg och "vargens" mag- och tarmkanal är egentligen inte anpassad för att äta den stora mängd spannmål som förekommer i många foder.
Ett annat vanligt förekommande fenomen är att producenten tillsätter färskt kött och inte köttmjöl i sitt foder. Detta låter ju bra och det kan det absolut vara, men då under förutsättning att köttmängden avsevärt ökas i innehållsdeklarationen i jämförelse med motsvarande torkad råvara, eftersom färskt kött innehåller ca 75 % vatten, som kokas bort under tillverkningsprocessen, dvs. ¾ av köttet ”försvinner” i form av vatten.
En helt annan typ av hundfoder som fler och fler ger och rekommenderar är färskfoder (ej att förväxla med BARF, vilket vi avråder till om du inte helt säkert vet hur du ska blanda det så att det blir ett komplett fullfoder).
Färskfoder är ett s.k. ”rawfood”, oftast baserat enbart på animaliska råvaror som de flesta hundar gillar och mår bra av. Även bland färskfodren förekommer det tyvärr en massa skräpfoder men vill du ha råd så kommer du till oss så kan vi gå igenom ”vad och varför”.
Vi har vid många tillfällen haft förmånen att utbilda och fortbilda oss i utfodring och näringslära under de åren vi varit i branschen. Vi har även parallellt, under många år fött upp hundar, av olika raser och allt detta har givit oss en erfarenhet och förståelse för vad man ska ge sin hund och varför, något som avspeglar sig även i vårt sortiment, i butikerna.
De foder vi säljer i butikerna är alla s.k. helfoder, vilket i princip innebär att du i normalfall, inte ska behöva tillsätta något annat utan alla näringsämnen finns med, redan från början.
Är du tveksam till det fodret du har idag eller om du undrar om det är ett fullgott foder är du mer än välkommen att höra av dig till någon av våra butiker. Tag då gärna med dig den tomma förpackningen så kan vi hjälpa dig att tyda innehållsdeklarationen.