Träna inkallning
och lär samtidigt
hunden sitt namn


I Sverige råder ett s.k. strikt hundägarskap, vilket i praktiken innebär att det är alltid du som hundägare som är ansvarig för de hyss och eventuella skador som din hund ställer till med.

För att undvika framtida problem är det av yttersta vikt att din hund ALLTID kommer när du ropar på den och vi får ofta frågan av nya valpköpare och även från unghundsägare när hunden börjar testa gränser om vad de ska göra.
Vi brukar då tipsa våra valpköpare och våra kunder, som undrar hur man går till väga för att få hunden att komma när man ropar är att använda hundens namn i inkallningssyfte dvs hundens namn är det ord hunden hör varje gång du vill att den ska komma dvs "kom hit, jag vill dig något".

Hur går man då tillväga?
Det finns givetvis många sätt att träna in detta på men den metod vi funnit funkar bäst av de vi provat är att först skapa ett beteende och därefter namnge det med hundens namn - enkelt, eller hur?
 

 1. ​Börja med att införskaffa ett bra och fantastiskt gott godis. Vi har en hel del populära varianter i butiken.
  Här ska du inte snåla - köp det godaste, inte det billigaste. Ju godare det är desto bättre kommer träningen att gå.
  Träningsgodiset ska vara smått, alternativt får du klippa ner det i mindre bitar för det kommer att gå åt mycket under de närmaste dagarna!
  Se till att det finns godis överallt hemma och givetvis placerat så att hunden själv inte kan förse sig med det alternativt ha godiset i fickan.
  Så fort du kommer in i rummet där hunden befinner sig släpper du godiset framför dig på golvet utan att säga något. Hunden reagerar instinktivt och springer fram till dig för att ta godiset. Valpen blir då direkt belönad för sitt korrekta beteende, nämligen att komma till dig.
  Det är viktigt att du inte använder hundens namn under denna tid när du tränar in beteendet!
  Denna procedur upprepar du massor av gånger under de första fyra dagarna.
  Det du gör under den här tiden är att skapa ett beteende och får hunden att trivas i din närhet.
 2. Dag fem, ska namnet läggas till d.v.s. nu ska beteendet, att komma till dig, namnges med hundens namn.
  När du nu släpper godiset, förstärker du beteendet med hundens namn. Namnet ska uttalas glatt och lite hurtigt. Detta fortsätter du med under två dagar.
  Det är viktigt att du ropar hundens namn vid rätt tillfälle. Det rätta tillfället är just precis när hunden tänkt tanken att komma till dig.
  Observera att om du ropar namnet för sent dvs när hunden redan är på väg eller t.o.m. när den är framme hos dig namnger du fel beteende.
 3. Efter två, tre dagar med namn och godis över går vi till att först ropa hundens namn och ge godiset ur handen, samtidigt som du klappar om den med den andra handen. När du klappar om din hund, gör det lite busigt eller t.o.m. lite barnsligt för att förstärka det roliga att komma till dig.
  Passa samtidigt på att berömma den, men då inte med namn utan använd duktig gubbe, gumma eller vad du tycker känns bra.
 4. När beteendet och namnet sitter hos hunden och den kommer varje gång du ropar dess namn, minskar du på godiset och ersätter det med mer beröm och klapp.
  Vi rekommenderar att du fortfarande använder godis emellanåt men bara då och då. Om du helt tar bort godiset eller lite moderns ersätter det med en klicker så blir det inte lika effektivt.
  Nu när hunden lärt sig detta är det viktigt att du bara använder hundens namn vid inkallning. Du får hitta på andra lämpliga ord/namn när du vill andra saker.
  Ser hunden dig som en resurs, kommer den alltid vilja vara dig till lags.

OBS! Använd aldrig hundens namn när du tillrättavisar den. Du riskerar då bara att hunden inte kommer på inkallning.