Kattens första utrustning


När ni väl bestämt er och väntar på att få hem katten finns det en del ni kan göra för att förenkla för kattens ankomst.
Av uppfödaren/katthemmet kan ni få information om vad katten är van vid, vad den äter för matt och vilken kattsand de använt. Börja med att försäkra er katt redan innan ni får hem den då det hos vissa försäkringsbolag kan ta lite tid innan försäkringen börjar gälla.
En transportbur stor nog för en vuxen katt att vända sig i och ligga bekvämt är också bra att ordna så att ni har till hemfärden. Katten får under inga omständigheter vara lös i bil under färd. Om inte uppfödaren lämnar med en filt med "mammadofter/syskondofter" kan det vara bra att köpa med dig t.ex. en fleecefilt som du kan lämna hos uppfödaren några dagar innan ni hämtar hem er nya familjemedlem, den är bra bädda transportburen med när ni åker hem. Väl hemma sen blir filten en bra liggplats, speciellt de första dagarna då den luktar tryggt och välbekant.

Klös, aktivering och sovplatser
Att katter har ett behov av att kunna aktivera sig och det är viktigt att du gör ditt hem kattvänligt, spännande och roligt till dess att din nya katt kommer hem.
Ett klösträd, och ju större träd du köper desto bättre för din katt. Att vänja katten vid ett klösträd redan som liten gör ofta att du slipper klösandet på soffan. Ett rejält krösträd ger katten möjlighet att klättra och hålla klorna i trim genom att kloa och det är även en utmärkt lekplats för en busig kattunge.
Kattbäddar är inte nödvändigt men de flesta katter uppskattar att ha mysiga liggplatser och gärna en s.k. tittutbädd där katten får tak överhuvudet brukar vara den populäraste.
Leksaker av olika slag är också bra, det ger katten möjlighet att leka och få utlopp för sin energi om det inte finns en annan katt att roa sig med.
Välj lite olika typer av leksaker i lite olika material och kanske t.o.m. en aktiveringsleksak som tvingar katten att tänka till för att få sin godis,

Kattmat
Som du kanske har läst på annan plast här på hemsidan så är valet av kattmat viktigt och katten ska utfodras som det rovdjur den är, d.v.s. ett foder med massor av kött och endast en ringa mängd kolhydrater.
Kraven som ställs på producenter för att få kalla sitt foder för helfoder är skrämmande låga och man måste egentligen bara kunna påvisa en viss mängd protein, fett, vitaminer, mineral och spårämne. Det ställs inga krav på kvalité utan endast kvantitet vilket gör att det fuskas en hel del och det finns många kattfoder som har mindre än 10 % kött i innehållsdeklarationen.
​​​​​​Vi vågar påstå att alla foder som idag säljs i dagligvaruhandeln inte är köttbaserade utan merparten av proteinet kommer från olika spannmål toppat med lite extra gluten i receptet. :(  
Ett foder baserat på ett högvärdigt animaliskt protein minskar dessutom risken för bl.a. urinsten och det sparar på njurarna.
Det finns fler fallgropar att se upp med och om du kommer in till oss nästa gång det är dags att köpa kattmat så ska vi hjälpa dig lite i foderdjungeln.
När katten kommer hem så rekommenderar vi att du ger samma foder som den är van vid och därför är det bra om du tar reda på vilket märke kattungen ätit hos uppfödaren så du kan ha det hemma när katten kommer. Är det ett udda val av foder som uppfödaren har kanske du kan be om att få köpa lite. Många uppfödare brukar dessutom skicka med foder så att man klarar sig. 
När katten har vant sig i sin nya miljö kan du, om du vill introducera ett nytt foder.
Kom förbi någon av våra butiker så hjälper vi dig till ett bra val.

Matskålar
Vi rekommenderar öppna/vida matskålar av metall eller keramik som är lättare att hålla rena och mer hygieniska än motsvarande skålar av plast.
Köp på dig ett gäng skålar och i synnerhet och du kompletterar torrmaten med våtfoder för det behöver diskas ur efter varje utfodring.

Vattenskålar - vattenautomat
Vatten är kroppens viktigaste näringsämne och om katten dricker dåligt så spolas urinvägarna sämre med förhöjs risk för urinsten.
När du väljer skål så gäller det samma som vid valet av matskål. 
Om din katt dricker dåligt så finns vattenautomat eller vattenfontäner som de också kallas. Vattnet i en automat cirkulerar hela tiden och håller sig fräschare eftersom det syresätts hela tiden. De flesta katter dricker bättre om vattnet rör på sig, jämfört med ett stilla vatten i skål.
Ett annat sätt att "spola" urinvägarna är att ge ett högvärdigt burkfoder som komplement till det torra eller i stället för. 
Placera vattenskålen en bit ifrån matskålen eftersom de flesta katter vanligtvis dricker bättre då.

Katthalsband
Ett katthalsband är att rekommendera om det skulle vara så att katten lyckas smita ut innan den är hemtam i det nya hemmet.

Pälsvårdsutrustning
Lite beroende på pälstyp och pälslängd så behöver pälsen skötas. Detta gör du med kam, karda eller borste och vad du ska ha är lite beroende på pälstyp.
Vill du kunna bada din katt när den blir vuxen så ska det tränas in när man är liten. Välj ett schampo avsett för katt och avsluta alltid med ett balsam.​​

Kattlåda och kattsand
En sak som är bra med katter och i synnerhet om du "är lite bekväm" är att de går på låda och om du bara ger katten en bra kattlåda och fyller den med en bra sand så är katten vanligtvis nöjd och du slipper kliva upp och rasta din katt, tidiga morgnar när det regnar ute.
De är renliga och vill inte förorena sitt hem och de går på låda och uträttar sin behov i sand eller annat lämpligt absorberande material.
Alla katter ska ha kattlåda inomhus, även katter som mestadels är ute behöver kunna uträtta sina behov inne.
Om katten blir sjuk eller skadas och är tvungen att hållas inomhus så är det dessutom bra att den är van vid en kattlåda. Kattlådan är också viktig för att du ska hunna hålla koll på sin katts hälsa. Där ser du på urinklumparna om de förändras i storlek eller antal, på avföringen om den är lös eller hård eller inte kommer alls. Det är viktiga tecken man inte bör missa.
Kattlådan ska vara en rejäl låda väl fylld med någon form av kattströ. Vi rekommenderar en finkornig högabsorberande s.k. kompaktströ som dessutom brukar vara det som katterna föredrar.
Kattlådan rensas dagligen och det optimala är att katten ska ha 2 lådor, gärna utplacerade på olika ställen i hemmet.
Dubbla lådor rekommenderar vi för att många katter vill ha en låda att kissa i en annan att bajsa i och har du två katter hemma så ska du ha minst 3 lådor.
En kattlåda ska vara så pass rymlig att den rymmer en stor mängd sand och bottenytan ska vara så pass stor att katten kan sträcka ut sig ordentligt när den skottar runt i lådan. Sanddjupet i lådan ska vara 5-7 cm för att katten ska kunna täcka för ordentligt.
Det finns öppna lådor, täcka lådor, s.k. kattlådehus och det senaste kattlådor där katten hoppar i och ur via taket för mindre kattsand på utsidan av låda.
Den sistnämnda kan varmt rekommenderas, i synnerhet och du har hund hemma.
Priserna på kattsand varierar mycket men generellt kan man säga att kilopriset är ganska ointressant, titta istället på vad sanden kostar t.ex. per månad. En dyrare kattsand, ofta inköpt i en fackhandelsbutik är mycket drygare än den du köper t.ex. i dagligvaruhandeln och dessutom håller den vanligtvis odören borta betydligt bättre än den billigare varianten. 
Kom förbi någon av våra butiker nästa gång det är dags att köpa ny sand till lådan så ska vi berätta skillnaden/fördelarna med de sorter vi har i sortimentet.