Kattfoder


Vilket kattfoder är det bästa?
Den frågan är lika svår att svara på som frågan "hur långt är ett snöre" och det är viktigt att komma ihåg att alla katter är olika individer och det som fungerar på den ena fungerar inte alls på den andra. Det finns 100-tals foder, bara på den svenska marknaden och de flesta foderfabrikanterna "har det bästa" för din katt och dessutom övertygande argument varför du ska välja just deras foder.

För att underlätta för dig och för att du ska hitta rätt i foder till just din katt har vi till en börjar lite sållat agnarna från vetet genom att plocka ut ett antal foder som vi tror kan fungera och som din katt tycker om. Alldeles oavsett vad du tidigare hört om utfodring av katt så måste man beakta att katten är en liten tiger och trots sin ringa storlek i jämförelse med de vilda kattdjuren så har de samma näringsbehov. Bland kattfodren som säljs i handeln idag så är det tyvärr allt för många foder som är baserade på spannmål, toppat med extra gluten, smakämnen och socker för att skapa ett beroende hos katten.
Socker och andra snabba kolhydrater hör för övrigt inte hemma i ett kattfoder eftersom katten inte kan tillgodogöra sig det och dessutom ökar det risken för njur- och urinvägsproblem och de facto att de lätt blir tjocka.  

Producenterna tar genvägar och billiga, vegetabiliska proteiner blir den huvudsakliga proteinkällan trots att man vet bättre! Man utnyttjar konsumentens okunskap och hur ett foder till katt ska vara sammansatt för att fungera och i många fall blir % protein viktigare än ursprung. 
Förutsättning för få till ett bra kattfoder är en hög andel animaliskt protein, d.v.s. mycket kött och bara en ringa del kolhydrater. Energin i fodret ska i huvudsak komma från fett, av animaliskt ursprung. Utöver detta givetvis vitaminer, mineral och spårämnen.
En helt annan typ av foder som fler och fler kattägare ger sina katter är färskfoder (ej att förväxla med BARF, vilket vi avråder till om du inte helt säkert vet hur du ska blanda det så att det blir ett komplett fullfoder).
Färskfoder är ett s.k. ”rawfood”, oftast baserat enbart på animaliska råvaror som de flesta katter uppskattar och mår bra av.
Om du har frågor om vad du ska välja är du välkommen in till någon av våra butiker så guidar vi dig igenom foderdjungeln.