Kattungen i det
nya hemmet


Det är din skyldighet men också stipulerat i svensk djurskyddslag att du måste se till att din katt trivs i sin hemmiljö!
Katten ska ha en egen liggplats, ges möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på och detta är särskilt viktigt för katter som alltid är inomhus att de blir aktiverade eller får någon annan typ av sysselsättning.

Förberedelser innan hemkomst

Din kattunge kommer att känna sig ensam och vilsen när den kommer till dig eftersom den skiljts från sin mor och sina syskon. Den kommer tycka att livet är lite läskigt och den kommer sannolikt vara lite stressad till en början, vilket är helt normalt. För att göra flytten så smidig som möjligt är det viktigt att förbereda kattungens ankomst i det nya hemmet så noga som möjligt. Se till att kattungen har en bekväm plats att sova på, leksaker som aktiverar den, en ordentlig klösmöbel att fara omkring i, en bestämd plats för mat och vatten samt enkel tillgång till sin kattlåda.
Köp en transportbur avsedd för katter som den inte kan rymma ur och som du kan transportera hem katten i. Vill du att hemfärden ska bli så bra som det bara går så rekommenderar vi att du även köper en feliway ferromonspray som verkar lugnande för katter eftersom den luktar på samma sätt som mamma gjorde när kattungen diade.
Ta bort alla rumsväxter som kan vara giftiga för katten eller ställ de om möjligt i ett rum som du håller stängt tills vidare.

Mer om den första utrustningen hittar du på annan plats på hemsidan.

Ett tips - försök om möjligt att arrangera hemkomsten under en helg vilket ger dig mer tid med katten i början.

Vid hemkomsten
​​​​Vanligtvis hämtar man katten i en lämplig bur och om även du gjorde det så är rekommendationen att du bara ställer ner transportburen i ett lugnt rum, öppna dörren och sätt dig en bit ifrån så katten kan gå ut när den själv vill. Se till att alla fönster är stängs i rummet så att inte katten får för sig att rymma och har du en öppen spis i rummet så sätt för ett ordentligt gnistgaller så inte katten får för sig att ta vägen upp i skorstenen. 
Låt katten utforska ett rum i taget och inbjud gärna till lek och bus men på katten villkor. Allteftersom katten växer kan du också utöka utrymmet. Om kattungen kommer från en barnfamilj eller från en familj med hund, är den van vid liv och rörelse och känner sig oftast trygg. 
Är ni flera i familjen kan det vara bra om en i taget hälsar och om alla dyker på den samtidigt kan den bli skrämd och det är ju synd att börja i uppförsbacke - eller hur!
Katter är vanligtvis väldigt sociala och i synnerhet när de är små, så en rolig leksak eller något gott godis brukar bryta isen.
Undvik att stänga in katten när du får gäster, utan lär den i stället var den får lov att vara.
De första nätterna i kattens nya hem, kommer vara första gången som den sover ensam, borta från sina syskon och sin mamma. Kattungar vänjer sig emellertid snabbt vid att sova själva, men i början kan du för att underlätta spraya sängen med Feliway och lägga en varmvattenflaska under filten för att ge kattungen lite extra värme som påminner om värmen från kullen.
Ställ undan saker du är rädd om eftersom kattungen inte förstår skillnaden mellan sina leksaker och dina ägodelar och detta är något du får försöka visa den efter hand. 
Låt kattungen upptäcka sitt nya hem steg för steg och med försiktighet. Låt den lära känna sina nya familjemedlemmar och andra sällskapsdjur. Lägg band på din och dina barns entusiasm genom att vara lugn och lågmäld tillsammans med kattungen. Undvik att låta kattungen vandra från famn till famn. Om kattungen växer upp i en miljö som är högljudd eller intensiv kan den utvecklas till en nervös och rädd katt. Du behöver finna en bra balans mellan att låta kattungen vara ifred och att socialisera den genom att umgås och leka med den.
Tänk på att katter har en mycket kort social inlärningstid och därför är det första 4 till 16 veckorna i det nya hemmet ofta avgörande för beteende och sociala utveckling.

Hantering
Att kunna hantera sin katt är viktigt och det är vanligtvis lättast att vänja en ung katt vid detta, i synnerhet om man börjar tidigt.
Det är dock viktigt att katten får ordentligt med tid att lära känna er och bli trygg innan ni startar med hanteringsträningen. Vardagen underlättas om din katt är van vid kloklippning då en katts klor behöver klippas ungefär varannan vecka (bara på innekatter). Om katten dessutom är en långhårig katt behöver man borsta den flera gånger i veckan vilket också måste tränas in sakta och i små portioner. Om katten blir sjuk och behöver medicin eller liknande så förenklar det mycket om man tränar på att t.ex. titta i öron och känna lite överallt och bästa tillfället att träna är när katten är trött och avslappnad.
Sätt dig nära katten, mys lite och klappa katten över hela kroppen. Samtidigt som du klappar passar du på att ta på tassarna, kika i öronen, peta lite på tänderna

Balkong
Om du bor i lägenhet och tänker låta din katt vistas där under den varmare årstiden är det viktigt att den inte kan göra sig illa eller smita:
Enligt djurskyddslagen får en katt som vistas ensam på en balkong och som ligger mer än fem meter över marken bara var där ensam om balkongen förses med nät eller annat som gör att katten inte riskerar att ramla ner och skada sig.
I våra butiker har vi balkongnät i svart nylon i en massa olika storlekar för att passa de flesta balkonger.