Klippa klor på hunden


Att klippa klor är egentligen inte svårt men det krävs givetvis att du tränar och lär dig att inte stressa upp dig.

Du som hundägare bör lära dig, klippa din hunds klor och hunden måste lära sig att slappna av och att låta sig bli hanterad både när det gäller tassar och klor men även när det gäller vård i övrigt såsom päls, öron, tänder osv.
Att klippa hundens klor är för många hundägare det samma som panik och hjärtat slår snart i 180! När vi stressar producerar vår kropp adrenalin som hunden känner lukten av och tolkar som fara. Där någonting är farligt så gäller det att vara på sin vakt och om möjligt, kunna fly.

Det är inte nödvändigt att alla 4 tassar klipps vid ett och samma tillfälle och om det underlättar för dig så ta bara en tass om dagen.

Hur hunden reagerar på kloklippning och när man tar och håller i tassen varierar från individ till individ. Vissa kan bli väldigt rädda och andra reagerar knappt på att man håller på.
Om man har en valp så är det bra att börja vänja den direkt men att bli hanterad och visa att klotången inte är farlig.

Viktigast är att inte klippa i den blodfyllda delen i mitten av klon, den s.k. pulpan. Om man tittar underifrån eller på ljusa klor genom att lysa igenom dem med en lampa så syns den lättare.

Klipp gärna runt klon och bara lite åt gången. Känn med nageln vart efter. Om det börjar bli mjukt slutar du klippa. Ett bra sätt är att passa på att gosa med hunden, massera och klia. Få hunden att associera klosaxen med mys och närhet. Godis och beröm kan också vara på sin plats.

Val av sax är också en viktig del och det ska vara vass så att man inte trycket sig igenom klon.
Vi rekommenderar att du byter ut klotången åtminstone vart annat, vart tredje år så att den alltid är vass.
Många saxar är utrustade med ett litet skydd som hindrar dig från att klippa alldeles för mycket men man måste ändå vara försiktig och noggrann så att det inte blir för  mycket.
Om du råkar klippa i pulpan så kan det blöda kraftigt och hunden riskerar att bli än mer avigt inställd nästa gång saxen åker fram. Om olyckan är framme så har vi s.k. blodstopp i butikerna.
Är du inte säker på att du klarar av det så be någon som kan om hjälp, åtminstone i en början.
​​​​​