Hur klipper man
enklast valpens klor?


Många hundägare tycker det är svårt att klippa klor och drar sig därför att göra det.
Hundens klor blir längre och längre och risken för att en klo går av ökar eller på sikt ge onödiga förslitningsskador eftersom hunden inte går på tassen som det är tänkt.

Kom ihåg att om du är stressad eller rädd och gör kloklippningen till en stor affär kommer hunden känna detta och bli nervös. Hunden måste kunna lita på att du vet hur detta ska göras!

Att klippa klor behöver inte vara svårt, bara du lär valpen rätt från början.

Valpens klor behöver klippas varje vecka, men då räcker det vanligtvis med att man toppar klon. Vuxna hundar behöver inte klippas lika ofta och beroende på om hunden har fått en "öppen eller sluten" tass så nöts klorna mer eller mindre under promenaderna. Vanligtvis räcker det att klippa den vuxna hundens klor 1-2 gånger i månaden.

Tycker du trots råden att detta är jobbigt så hjälper vi dig i butiken. Vi har ofta "drop in", men vill du vara säker, ring oss och boka en tid.

Hunden är ett flockdjur och en skadad tass kan innebära att hunden inte kan följa sin flock därför är hundar vanligtvis rädda om sina tassar och det är därför viktigt att du börjar träna valpen direkt när den kommer hem så att valpen har förtroende för dig, när det är dags att klippa klorna.
Vänj valpen redan från början, genom att pilla, böja och försiktigt klämma på tår, tassar och klor. Att kunna ta på hundens tassar utan att den protesterar har du nytta av längre fram i livet vid eventuell skada eller om hunden får ont i lederna s.k. artros.

I butiken har vi olika typer av klotänger, såväl elektroniska som mekaniska, anpassade för hund och vet du inte vilken modell eller storlek som är lämplig för din hund, hjälper vi dig gärna.
En klotång är en förbrukningsvara och räkna med att den behöver bytas vartannat, vart tredje år.

När du ska börja träna valpen, är det första du ska göra att bara få valpen att sitta, stå eller ligga still på sida. Jag själv lägger mina hundar på rygg i mitt knä, men du måste hitta det som fungerar bäst för dig och din hund.
När valpen är trygg i ditt knä, eller hur du nu vill ha din hund, börjar du pilla på, och mellan tårna. Låt klotången vara med hela tiden men börja inte använda den ännu. Upprepa momentet flera gånger varje dag. Om du väljer att låta hunden ligga på rygg, brukar de tycka det är mysigt att bli klappad på den runda valpmagen.
Nu är det dags att hålla i en tå och röra vid klon med klotången, fortfarande utan att klippa. Även detta moment upprepas flera gånger om dagen och varje gång byter du klo och tass. Låt även hunden få nosa på klotången och se att den inte är farlig.
Om det är svårt att få valpen lugn i knäet kan det ibland vara lättare att ha godisbiten till hands som valpen kan fokusera på. Godiset är dessutom bra att belöna med efteråt.
Nu är det dags att klippa första klon, men klipp bara någon millimeter och belöna hunden när den varit duktig. Senare under dagen försöker du igen, men då försöker du klippa några fler innan du släpper iväg hunden. Släpp aldrig hunden när den konstrar, då lär sig hunden att det lönar sig och du riskerar att få en hund som hela tiden försöker ta sig loss! Försök i stället att lugna hunden, klappa lite på tassarna och först när den lugnat ner sig kan du låta den resa sig.

Om du låter det gå för länge mellan kloklippningarna, kommer klo och pulpan att bli för långa och risken för att klon fastnar i något och går av ökar.

Ett klobrott kan rendera i ett veterinärbesök eftersom det ofta blöder kraftigt och det kan behöva läggas om. Väldigt långa klor kan förutom klobrott även ge andra problem eftersom den går felaktigt på sina tassar och på sikt kan hunden få ont i ryggen.