Köpa katt


Katter är fantastiska husdjur och ett utmärkt alternativ till en hund om du arbetar heltid och inte kan rasta hunden ordentligt under arbetsdagen.
Katter lever vanligtvis betydligt längre än hundar och de är en källa mången glädje under de 15-20 år som de vanligtvis lever.
Med tanke på deras långa leverne är det viktigt att förstå att det är ett långt åtagande och vi rekommenderar att man verkligen tänkt igenom det hela ordentligt innan.

​​​​​​Katter står inte lika "högt i kurs" som hunden även om dess status sakta håller på att förbättras.
Lite beroende på var i landet man bor så kan man fortfarande hitta katter i princip gratis och ett gosedjur på leksaksaffären är ofta dyrare än en katt.
​​​​​Även om katten i princip är gratis så kan det ändå bli en dyr affär för kattägaren.
En så pass billig katt är oftast inte uppfödd på ett seriöst sätt och den har sällan fått rätt omvårdad, kost mm. som är så viktigt när man är liten.
Att adoptera en katt via ett katthem kostar vanligtvis upp till ett par tusen medans en raskatt kan kosta upp emot femton tusen kronor. Raskatten är vanligtvis dyrare för att uppfödaren har haft betydligt högre omkostnader och trots de högre priserna går de knappast med vinst på sina kullar.

Vilken uppfödare ska man välja?
Alla som tar en kull på sin katt är uppfödare, även om de flesta inte är medvetna om det och de är sannolikt inte heller medvetna om att konsumentköplagen gäller även vid köp av en katt.
Många katter eller snarare allt för många katter i vårt lande lever under dåliga förhållanden som sommarkatter utslänga vind för våg när det inte passade längre att ha en katt,  i stall eller på gårdar där honor och hanar går fertila och får föröka sig fritt. Ofta är den enda kontrollen uppfödaren har att avliva kattungar regelbundet för att hålla beståndet nere, eller också att skänka bort kattungar till höger och vänster.
Inga kostnader eller omsorg läggs på vare sig kattmamman eller hennes ungar och sen finns det gruppen uppfödare som tycker det är gulligt med kattungar och släpper ut sin katt för att bli parad och man har ingen aning om vem pappan är, än mindre vad han har för temperament eller kanske t.om sjukdomar. Dessa uppfödare har sällan någon plan med uppfödningen och "det blir vad det blir". Har man ingen plan är risken stor att uppfödaren även brister i omvårdnaden av kattungarna.
Många uppfödare använder säljargumentet att mamman eller pappan är en raskatt för att motivera ett högre pris på ungarna, ofta utan att ha kostat på sig en krona i omsorg om ungarna.  
Det kanske låter som att vi är negativa men vi tror att om du tänker till en extra och funderar på vilken kattuppfödning du föredrar så kommer ditt val kännas rätt i efteråt.

Alldeles oavsett vad du väljer så måste katten enligt svensk djurskyddslag vara minst 12 veckor när den lämnar sin mamma. Det är även önskvärt att den är avmaskad, vaccinerad, id-märkt och veterinärbesiktigad innan den kommer hem till dig. Om inte uppfödaren veterinärbesiktigar katten så kan det t.o.m. vara smart av dig att erbjuda dig att göra det innan köper den för att eventuellt hitta eventuella fel innan köpet.

​​Katt från katthem

Att köpa från ett katthem har många fördelar förutom det att du ger en katt en andra chans så har ofta katthemmet bra koll på hur katten är till sättet och de vet vanligtvis såväl för som nackdelar med den specifika katten. Kanske har den egenskaper som passar eller inte passar er familj.
Att välja katt från katthem innebär ofta att med katten följer en livslång support och det dyker upp frågor du behöver ha svar på.
Hittakatten som får en andra chans blir ofta mycket tam och tillgiven sin nya ägare.​​ 

Katt från raskattuppfödare

Vill du ha en raskatt vänder du dig till de uppfödare som finns för den specifika rasen. Dessa hittar du genom att kontakta rasklubbar eller SVERAK i Borås.
Om du har siktat in dig på en raskatt så gör du klokt i att läsa på om de olika raserna eftersom deras beteende, temperament och behov kan skilja sig mycket mellan de olika raserna.
Köper du en katt från en registrerad uppfödare får du en kattunge

 • som är minst 12 veckor gammal.
 • som är avmaskad.
 • som är ordentligt vaccinerad.
 • som är id-märkt.
 • som är veterinärbesiktigat och har ett intyg om besiktningen som inte är äldre än 7 dagar.
 • Som är registrerad och som du får ett bevis på i form av en officiell stamtavla eller registreringsbevis.

Raskattuppfödare är måna om sina katter och avelsdjuren testas/besiktigas ofta innan parning.
De är dessutom ofta noga med socialiseringen av kattungarna.
En raskattuppfödare finns också till hands med råd och stöd till sina kattungeköpare, vilket är en trygghet.
Det går ofta också att hitta halvvuxna eller vuxna omplaceringskatter bland raskatterna, och fördelen med dessa är detsamma som de vuxna katthemskatterna, att man då känner kattens personlighet och behov väl.

Sammanfattning

Det du ska fundera på är:

 • Är jag en lämplig kattägare och har jag den tid som krävs? 
 • Vilket kön ska jag välja?
 • Ska jag välja raskatt eller "bondkatt"? 
 • Vill jag ha en lång- eller korthårig katt?
 • Ska jag köpa en kattunge eller en kanske passar det bättre med en vuxen katt?
 • Ska jag köpa katt från en uppfödare eller ska jag helt enkelt köpa en katt från ett "katthem" som hjälper hemlösa katter till ett bra liv?

Lycka till!