Kropp och hud


Känn regelbundet igenom din hund, dels för att eventuellt hitta sår och liknande men också för att ha koll på hundens hull.
Känn igenom kroppen genom att stryka med handen utmed hundens rygg och sidor, känn runt halsen, på bringan, i armhålorna, utefter buken och insidan av låren. På så sätt kan du i tid upptäcka till exempel fästingar eller små sår. Fästingar sätter sig gärna bakom öronen, i armhålorna eller på bringan men kan hittas på alla andra ställen också.
Avlägsna fästingar så snabbt som möjligt, lättast med ett bra verktyg. Vi har bra hjälpmedel för ändamålet i butikerna där du enkelt avlägsnar fästingen utan att resten blir kvar i såret.
Avlägsna aldrig fästingen med fingrarna eller med en pincett. Risken är stor att du inte får bort hela fästingen och resterna som sitter kvar i såret kan leda till inflammation.  
Efter fästingen avlägsnats rekommenderas att du använder sårtvätt eller salva, gärna provsalva som borde finnas i varje hundägares apotek, för att påskynda läkning och minska risken för ett begynnande våteksem.
Våteksem börjar ofta i ett sår där bakterier kan ta sig ner under huden som efter ett tag börjat vätska sig och lukta riktigt illa. 
Om din hund har silkig, lång päls bildas det lätt tovor lätt och då främst i armhålor och ljumskar där hårstråna ofta är av finare kvalité.
Kamma eller borsta ur pälsen regelbundet och är du osäker på hur du bäst sköter pälsen eller vilka verktyg som är bäst lämpade för din hunds päls är du välkommen att prata med oss. I företaget har vi en diplomerad hundfrisör anställd.