Lär hunden att leka
på ett korrekt sätt


Alla valpar har ett behov av att leka och hundar använder ofta sina käkar när de leker med varandra. Det kommer sannolikt din hund att göra också, när du leker med den också. Du måste lära den att människor och hundar inte leker på samma sätt och att tänder kan göra ont.

Att valpar bits, det är fullt naturligt, men när den t.ex. hugger dig i byxbenet i ett försök att bjuda upp till lek måste du visa att du inte tycker det är ok.
Valpens mamma hade sannolikt tagit ett grepp om/över valpens huvud och morrat för att visa sitt missnöje men nu är det kanske lite svårt för dig att slänga dig ner på golvet och försöka greppa valpens huvud i munnen. Du kan däremot hålla den i ett fast grepp, samtidigt som du håller valpen i ditt grepp pratar du lugn med hunden, gärna i ett något mörkare tonläge än normalt.
Släpp efter på greppet men låt inte valpen smita i väg förrän den är helt lugn. Väl där, avslutar du det hela med att försiktigt klia eller klappa den. Blir avslutet busigt ett du klappar lite för snabbt tenderar valpen bara att gå igång igen, tillbaka till bus och du är tillbaka på ruta ett.
Ge i stället hunden något som den får bita i istället för byxorna som t.ex. en tuggtross eller annan bitvänlig hundleksak och på samma vis gör du om hunden biter på skor, möbler eller barnens leksaker.
Idka byteshandel med hunden - att ta bort bitandet är svårt eftersom det är så valpen leker med andra hundar och den förstår inte att du är känsligare än andra hundar eller att dina skor inte är en leksak. När lekandet övergår till bitande - Ett bestämt NEJ - men ge hunden något som den får bita i. 

I våra butiker har vi bra bita/busa leksaker!

Mer om valpars lek med andra hundar hittar du här nedanför under motion, lek och aktivering.