Miljö och
socialträna valpen


Det finns många saker en valp måste lära sig som den kanske aldrig mött i kenneln, allt ifrån en telefon som ringer eller den farliga dammsugaren som låter till att möta bilar och allt annat buller som finns där ute. För detta krävs träning och hunden måste förstå att den naturligt inbyggda försiktigheten och rädslan går att träna bort.
Det innebär inte att du ska ränna runt överallt till en början utan ta det i lagom portioner.

Till en början räcker det alldeles utmärks med allt nytt som finns i ditt hem. Om dammsugaren blir ett problem, låt den då stå framme hela tiden och starta den emellanåt utan att använda den. När valpen accepterat detta brukar det inte vara något problem när du dammsuger.
Om du ser att din hund reagerar på något måste du hjälpa den att komma över sin rädsla. Vanligtvis brukar det räcka att du sätter dig på golvet med den farliga saken och "pillar" på den. Valpen kommer då ofta fram och kan då få nosa på den. Det är viktigt att du berömmer den för dess korrekta beteende.
Kommer valpen inte självmant fram kan du försöka locka på den men tvinga den inte till någon den absolut inte vill. Gör heller ingen stor affär av problemet då förvärras det bara. Är du lugn och trygg, skickar du dessa signaler vidare till din hund och hunden kan lita på dig. Hundar behöver en tydlig ledare!
För vissa individer tar det längre tid att övervinna sina rädslor, än det gör för andra och ibland kan favoritleksaken eller godisbit vara en lämplig distrahering.

Att träna in miljöer eller platser som valpen aldrig varit på, fungerar ungefär på samma sätt som att träna in skrämmande föremål.
Ta med hunden till lite olika platser och ni är givetvis hjärtligt välkomna till våra butiker, så kan även vi hjälpa till att avdramatisera det som eventuellt kan verka skrämmande.
En djuraffär kan vara spännande men samtidigt lite läskig med alla lukter från andra hundar som varit där tidigare och dofter från gnagare. I butiken finns dessutom en massa goda dofter från foder, ben och liknande.
Om eller snarare när du får en reaktion från hunden i någon speciell miljö eller plats, gå bara lugnt från platsen och gör ett nytt försök någon vecka senare. Du får inte visa valpen att du sett att det var läskigt och börja prata tröstande med hunden eftersom hunden bara kommer tro att du också tyckte detta var läskigt och på så sätt befästa valpens känsla.

Trappor kan vara lite läskiga i en början och då i synnerhet en öppen trappa. Det är inte fel att någon gång bära upp valpen för trappen men den måste lära sig övervinna sin rädsla.
Börja med att gå upp några steg själv i trappan och locka försiktigt på hunden. Om din hund är tillräckligt kavat så kommer nog inte trappan vara ett problem.
Om din hund är mer försiktig, börja smått och ta bara några steg i taget. Ett bra tips är att lägga lite godis ett par steg upp. Visa hunden innan att du har godis i handen och var tydlig så att valpen ser när du lägger ner det.
Detta knep tar du bara till om valpen är försiktigt, den kavata hunden kommer kanske att springa upp efter godiset och det vill vi inte. I trappor går man lugnt och försiktigt för att inte halka och göra sig illa.

Du bygger mycket av hundens framtid under det första halvåret och det är viktigt att den endast får goda minnesbilder av människor och andra hundar. Kom ihåg att det är du och ingen annan som bestämmer vem som ska få hälsa på din hund!
Känner du sunda, hundvana människor, nyttja dem och har de dessutom sunda hundar - bingo, två flugor i en smäll. Tänk dock på att leken, om den uppstår ska vara lugn och sansad.
Har du inga lämpliga i din bekantskapskrets, är du som sagt alltid välkommen till oss.
Valpen måste under denna period även lära sig umgås och språka med andra hundar. Till detta behövs vuxna hundar men återigen detta ska ske med sunda hundar och din hund behöver inte leka och hälsa med andra hundar under promenaden.