Motionera, aktivera
och lek på rätt sätt!


Valpar, precis som barn, mår bra av att röra sig och att klättra, balansera, springa och brottas är träning som är utvecklande för både kropp och sinne, förutsatt att det sker under rimliga former och i lagom mängd.

Hur mycket motion är lagom?

Den lilla valpen och den mycket unga hunden behöver ingen motion och en felaktig träning kan t.o.m. vara skadlig för den växande hunden.
Så länge hundens skelett växer och förbenas ska inte hunden ut på långa promenader och absolut inte tas med på cykelturen, annat än i en korg på styret eller bak på pakethållaren.
Hos den lilla rasen är skelettet så pass förbenat att lättare motion kan påbörjas vid ungefär 10 – 12 månaders ålder medan hos de största raserna sker detta först vi en ålder av ca 15 månader.

Även om man inte ska motionera sin valp till en början så erbjuder skogen många och utmärkta övningar, som stärker kroppen och ger hunden en bättre hållning och dessutom så är de roliga.
Att vandra över sten, balansera på en stock och dra upp knäna högt när man går i blåbärsriset stärker den så viktiga, skelettnära muskulaturen. Att vara ute i skogen är inte bara en bra fysisk träning det finns ju dessutom massor av spännande saker att lukta på som stimulerar sinnena.

Valpar blir fort trötta och koppelpromenaderna i början, ska nog mer ses som en koppelträning (se mer här nedan).

Att leka och busa med andra hundar brukar vara kul, men ta det försiktigt. En liten hund bör inte leka med en stor hund även om den stora hundens husse och matte bedyrar att den är jättesnäll!
När hundar springer och busar så krockar de med varandra, ofta med småskador på skelettet som följd. Dessa "småskador" kan leda till större problem för hunden i vuxen ålder.
Exempel på skador som kan uppstå när valpar krockar hårt med varandra, är att benen i underarmen/frambenen (radius och ulna) går isär i dess övre fästpunkt, vilket i sin tur kan leda till att de två benen växer olika och det ena blir längre än det andra alternativt att det växer snett.
En annan skada som förekommer är spondylos på ryggraden som är mycket smärtsamt för hunden. Även muskelskador i form av bristningar och i värsta fall rupturer, där muskeln går helt av händer i bland när leken blir för häftig. .
Självklart ska valpar få leka och de behöver det för att utvecklas eftersom leken och brottningen med andra hundar bygger muskler, stimulerar hunden mentalt, men för att minska skaderisken rekommenderar vi att leken sker under lugna, kontrollerade former och gärna på ett mindre, inhägnat område.

För mycket lek och då speciellt lek som triggar jakt och kamp kan leda till stress hos hunden och vi rekommenderar därför att du är lite försiktig med att kasta "bytet". Rivstarter och tvärstopp frestar på lederna och det är lätt att hunden töjer ut ligament och senor. Kroppen har själv svårt att reparera en uttöjd sena och detta för att senor har så dålig tillförsel av blod och näring.
En jakt efter en boll över ett fält kan även lätt leda till stukningar och i värsta fall frakturer, då hunden har fokus på föremålet och inte på underlaget den springer på.
Det är lätt att hundar blir fixerade vid jakt- och kastlekar, med bollar eller pinnar, och tror till slut att man inte kan umgås med sin ägare på annat sätt. Denna monotona form av aktivering leder lätt till en negativ stress hos hundar och lagom är bäst kan man väl säga.

Hur är det då med hundar och trappor?

Vi får ofta höra "min uppfödare har sagt att min hund inte får gå i trappor ......"
Det är egentligen inte den fysiska rörelsen i trappan som är skadlig för hunden utan snarare så att de lätt kan halka i en hal trappa och t.o.m. bryta benen om trappan är öppen. Är trappan av gallermodell kan dessutom klorna fastna och brytas av.
Lär hunden gå i trappor, lugnt under kontrollerade former så att den inte blir rädd eller tappar balansen och på samma sätt kan skador ske vid hopp i och ur bilen.
Lär hunden att det är absolut förbjudet att själv hoppa ut ur bilen. Dels för risken att skadas men kanske ännu viktigare, det kan komma bilar och hunden kan bli påkörd.

Försök att aktivera din hund på många olika sätt och det finns mycket roligt man kan hitta på tillsammans inomhus. Små enkla övningar eller små tricks och mycket beröm stärker dessutom banden mellan er. Det bästa sättet att aktivera och samtidigt trötta ut din hund inomhus är att få den att använda huvudet.
I våra butiker har vi massor av roliga, kluriga och mer eller mindre svåra aktiveringsleksaker för trevliga stunder tillsammans med din kompis.

Ett tips! Anmäl dig och din hund till en valpkurs. Där får ni lära er lite enklare vardagslydnad och dessutom får hunden lära sig att umgås med andra hundar under kontrollerade former.