Mun och tänder


Regelbunden kontroll av hundens tandstatus är viktigt och många hundar lider dagligen av tandrelaterade problem som i en förlängning kan leda till tandlossning och i värsta fall inflammationer i käkbenet, något som är mycket allvarligt!
​​​​​Mjölktänderna på en valp ramlar ofta ut obemärkt men det är inte ovanligt att en eller flera mjölktänder sitter kvar, särskilt hos små hundraser. Sådana mjölktänder måste dras ut. Kvarblivna mjölktänder hindrar de permanenta tänderna från att växa ut korrekt, och leder ofta till ett felaktigt bett vilket i sin tur påverkar tandlossning och tandstensbildning.
När de permanenta tänderna brutit fram klarar valpen av att tugga större foderbitar med hårdare konsistens och det är dags att börja tänka på munhygienen. 

Tandborstning
Även om mjölktänderna endast borstas som träning eftersom de snart kommer att ersättas av permanenta tänder, vänjer sig hunden vid rutinen, vilket underlättar tandborstning och tandvård när de permanenta tänderna bryter fram.
Öppna munnen och lyft lite på läpparna tandköttet ska vara lätt rosa och tänderna ska inte ha någon brun/gul beläggning. Den bruna beläggningen är tandsten eller åtminstone början till tandsten som om den får sitta växer till och blir mörkare och mörkare. Tandstenen trycker ner tandköttet och blottlägger tandfickor där bakterier trivs och frodas.
Hundarnas tänder måste precis som våra, skötas regelbundet, antingen genom tandborstning eller att hunden regelbundet ges olika ben att tugga på. Det bästa är givetvis en kombination av båda!
När du borstar hundens tänder så öppnar du munnen och borstar lugnt och försiktigt både in och utsida av tänderna. I våra butiker har vi flera olika typer av tandborstar dels vanliga mjuka men även olika varianter för att sättas på ett finger för bättre kontroll. Vi har t.o.m. tandborstar som borstar både in och utsida samtidigt. Den borsten i kombination med en smaksatt tandkräm, som du givetvis hittar hos oss, bli tandborstningen betydligt enklare. 
Ett par minuters borstning, flera gånger i veckan, minskar uppkomsten av tandsten. 
Komplettera som sagt tandborstningen med lämpliga ben, gärna olika sorter, utseende och smaker. Detta stärker din hunds tänder och bidrar till en bättre munhygien. 
Det finns även produkter som tillsätts i maten eller vattnet som minskar uppkomsten av plack och tandsten. 
Vissa hundar har större problem än andra med tandsten och generellt sätt har de mindre raserna mer problem än de större. 
Borttagning av tandsten är något av det vanligaste hundägare söker hjälp med hos veterinär och om du behöver göra det på din hund kan det löna sig att ringa runt till flera olika veterinärer och kontrollera priset då det skiljer mycket mellan olika kliniker.  

Några råd inför tandborstningen:

  • Sitt hellre bredvid hunden än mitt emot.
  • Tala lugnande, ta gärna upp valpen i knät, prova inledningsvis med att använda ett finger till att massera tandköttet. När valpen och kattungen blivit van, börjar du använda tandborste.
  • Välj en mjuk tandborste i anpassad storlek och en tandkräm avsedd för djur.
  • Tryck in tandkrämen mellan tandborststråna för att förhindra att djuret slickar av den.
  • Börja med att borsta några få tänder åt gången (helst kindtänderna) och öka sedan antalet borstade tänder för varje gång tills du borstar alla.
  • Det kan till en början vara svårt att komma åt inne i djurets mun. Koncentrera då borstningen till tändernas utsida, framför allt längs tandköttskanten.
  • Om hunden är medgörlig kan du fortsätta med insidan av tänderna.
  • Det är viktigt att komma ihåg att belöna din hund direkt efter en lyckad tandborstning.