Pälsvård


Naturen har givit alla hundar "biologiska kläder" med avsikt att skydda huden från väder och vind, sol och regn, värme och kyla. Dessa "biologiska kläder", på våra hundar sätts inte så ofta på prov eftersom de flesta hundar bor tillsammans med oss i våra varma hem. Den miljö som hunden bor i d.v.s. i människans miljö är en torr miljö, ofta med förorenad luft.
Likaväl som vi regelbundet tvättar våra kläder bör vi också tvätta hundens d.v.s. pälsen. och detta för att få bort smuts och parasiter och dessutom för att minska risken för olika hudproblem.
En god hundhygien är bra för hela familjen och avsaknad därav kan orsaka onödigt lidande för hunden i form av hudproblem och parasitangrepp. I hunden päls och på hundens hud samlas dessutom allergiframkallande ämnen såsom svampsporer, pollen, damm m.m. i pälsen som irriterar vilken i sin tur ofta får till följd att hunden kliar sig, tovor bildas och sekundärt kan hunden få sår i huden.
Det är viktigt att välja rätt produkter avsedda för hund och de schampon vi vanligtvis d.v.s. humanprodukter, fungerar dåligt på hund p.g.a. fel pH-värde.
Använd alltid milda produkter framtagna för hund, hur fina schampon och balsam du än må ha tillgång till. Om du använder schampo och balsam med ett felaktigt pH-värde kommer du bara att trigga talgkörtlarna i huden att producera mer fett och om du tyckte hunden luktade illa innan så är det ingenting mot vad den kommer att göra efter ett tag med fel produkter.

I våra butiker hittar du flera olika varumärken av schampo, balsam och andra pälsvårdsverktyg för din vän. 
För ett bra resultat, rekommenderar vi att du använder dig av kvalitetsprodukter från Espree som är milda, dryga och finns dessutom pälstyper.

Bada och schamponera
Tvärt emot vad som ofta sägs, är badning det allra bästa sättet att hålla rätt nivå på hundens pälshygien, oavsett ras eller pälstyp men de är viktigt att du väljer bra produkter som inte irriterar huden. Badning avlägsnar inte bara smuts, jord och ohyra, det stimulerar och syresätter dessutom hud och päls för att en bättre kondition. 
Regelbundna bad minskar risken för tovning som kan ge mycket obehag, och dessutom befriar det hunden från klåda och onödigt kliande.
Kliar inte vi oss i håret när det är smutsigt? Jo visst gör vi det och det finns ingen anledning att vi inte skulle bada våra hundar så ofta vi vill så länge vi använder rätt produkter av hög kvalitet.
OBS! använd alltid balsam efter schamponering för att stimulera hudens naturliga återfettning och dessutom är det balsamet som skyddar hundens päls mot väder och vind, miljöpåverkan m.m.

Kamma, borsta eller karda - Olika pälstyper kräver olika vård och ibland olika verktyg.

 • Korthåriga raser
  De korthåriga raserna kräver inte så mycket av sin ägare när det kommer till pälsvård och vanligtvis räcker det att borsta igenom pälsen ett par gånger i månaden. Med fördel kan du välja en mjuk borste med naturborst, men det går också bra med nylonborst eller en gummikarda.
 • Semilånga och långhåriga raser
  Dessa pälsar kräver lite mer uppmärksamhet av sina ägare än de korta pälsarna och här rekommenderar vi borstning flera gånger i veckan för att undvika att tovor bildas. Borstningen avlägsnar dessutom lös smuts.
  Till den semi- eller långa pälsen är kammen till stor hjälp och vi rekommenderar att du väljer två olika grovlekar samt karda eller borste med stålpinnar. Om du väljer borste så är det viktigt att pinnarna inte viker sig utan verkligen kommer ner och igenom pälsen. Ett annat bra redskap är kardan, dessutom toppen under hårfällningstider då den effektivt avlägsnar lös underull.
  Pälsen kammas vanligtvis medhårs och om det förekommer tovor så avlägsnas de ofta enklast med den med den glesa kammen. Om tovorna blivit större och därmed svårare att avlägsna, finns det olika produkter till din hjälp bl.a. silikonspray som underlättar tovutredning. I värsta fall så finns även tovsprättan eller tovkniven som skär igenom tovan.
  När tovor avlägsnas ur pälsen måste du ta det försiktigt så att du inte drar bort större tussar.
  Tovorna sitter oftast i ljumskar eller bakom öronen och som allt annat så är det lättare att ta tag i problemet när det är litet, innan den växt sig stort!
  Vid kamning av denna pälstyp rekommenderar vi att du alltid använder dig av en balsamspray för att därigenom minska slitaget på pälsen.

När kam, karda eller andra "hårda" pälsverktyg används - ta det försiktigt så du inte skadar din vän.