Välja ras,
renras eller "blandis"?


Några viktiga frågor du bör ha i åtanke innan du börjar titta på raser är:

 1. Hur bor du?
  I en lägenhet, tre trappor upp utan hiss innebär kanske att du måste välja bort vissa tunga raser, ofta kända för att ha en förhöjd risk för ledproblem.
  En liten hund som drabbas av höft eller ryggproblem och som ordineras att inte gå i trappor kan du bära, något som kan bli besvärligt om du t.ex. väljer en schäfer eller rottweiler.
  Bor du i en trång lägenhet kanske den stora hunden blir ett problem och det kan vara lättare att hitta hundvakt i bekantskapskretsen åt en mindre individ.
 2. Hur mycket tid kan du avvara på din hund?
  Vissa raser kräver mer motion och aktivering än andra och vissa har en mer tidskrävande pälsvård.
  Vi brukar rekommendera att du börjar stort och därefter gallrar dig ner till en eller kanske två raser som du sedan ska titta närmare på men låt oss ta det från början och i en beslutsordning som ökar sannolikheten till rätt val av hund.
 3. Vad får hunden kosta per månad?
  En större hund äter mer och har därigenom ett dyrare matkonto i jämförelse med den mindre hunden.
 4. Börja med en stor hundbok med mycket bilder, ju tjockare desto bättre och försök att hitta en bok som är hyfsat nyutgiven, då det tillkommit en massa nya, populära raser, bara under de senaste tio åren. Börja med att endast titta på bilderna och plocka ut de raser vars utseende tilltalar dig.
 5. Efter det går du tillbaka och läser vad som skrivs om de olika raser du valt ut och efter hand börjar du sakta men säkert gallra nu bort de raser vars beteende, egenskaper och/eller eventuella rasrelaterade problem eller sjukdomar du inte gillar.
  Vi rekommenderar även att går in på Svenska Kennelklubbens hemsida (skk.se) och läser inledningen i respektive rasstandard. Varje officiell rasstandard inleds med rasens ursprung och historia. Genom att känna till avsikten och veta rasens ursprung, vet du också vad den i begynnelsen avlades fram för; jaga, vakta eller bara behaga.
 6. När du kommit ner till fyra, kanske fem raser, kommer nästa steg i beslutsprocessen.
  Nu är det dags att träffa vuxna individer av de raser du har kvar på din lista och även träffa vanliga ägare av de olika raserna. Genom ägarna kan det komma fram saker som kanske inte alltid kommer fram via uppfödare.
  Svenska Kennelklubben, anordnar regelbundet utställningar och dit brukar det vara bra att åka och på nära håll se de olika hundarna, klappa, umgås och lyssna på vad ägarna säger om sin ras. När du träffat på olika hundägare och sett raserna på nära håll, har du säkert kunnat gallra bort ytterligare någon eller några raser från listan.

  Om valet faller på blandrasen, är det vissa saker du bör känna till.

Många väljer en blandrashund för att man har hört att de är så friska, friskare än den renrasiga hunden och de har så trevliga och bra temperament.

En blandrashund kan vara friskare än en renrasig hund men det är absolut ingen garanti och vad beträffar temperamenten så är mörkertalet stort inom blandrasaveln och ute på stan ser vi vanligtvis bara blandrashundar med sunda beteenden.
Årligen avlivas eller omplaceras massor med blandrashundar för att ägarna inte klarar av att hantera sin hund.

En renrasig hund har oftast ett stabilare temperament, ett arv den fått genom många generationer av avelsarbete. Man kan säga att om du är påläst om rasen så du vet vad du får.
En viktig detalj att beakta innan du köper en blandrashund är att när du blandar raser blandar du även beteenden och det är inte alltid som två olika beteenden fungerar så bra i kombination.
När du blandar två eller flera olika raser är det inte alltid lätt att veta vad du har i kopplet och hur hunden kommer att reagera i vissa situationer.
De är lika stor risk att blandrashunden ärver det sämsta från sina bägge föräldrar som att det ärver det bästa.

Vi säger absolut inte att den renrasiga individen skulle vara bättre på något vis och vi har träffat massor av jättetrevliga blandrashundar genom åren, men det är oftast ett säkrare köp under förutsättning att du väljer rätt ras.

​​​​​När du kommit så här långt i din beslutsprocess så har du med största sannolikhet kommit fram till en, möjligtvis två eller rent av tre raser som du kan tänka dig då kommer nästa val och med det nya frågor.