Skötselråd Guldhamster


Guldhamsterns, Mesocricetus auratus första riktiga möte med människan skedde så sent som år 1930 då en hona med ungar fångades in vid ett ökenområde i Syrien. Hamstrarna fördes sedan vidare till Hebrew Universitys laboratorium i Jerusalem där de förökade sig snabbt, och snart fanns där över 150 stycken guldhamstrar. Den höga reproduktionstakten innebar att de började säljas som sällskapsdjur redan år 1937, och det är ifrån dessa hamstrar i princip alla våra tama guldhamstrar härstammar. Numera finns den vilda guldhamstern endast i en del av norra Syrien med cirka 2 500 individer och räknas enligt CITES lista över utrotningshotade arter som sårbar.

Guldhamstern lever solitärt, d.v.s. ensam och är starkt revirhävdande, vilket innebär att den endast interagerar med andra hamstrar under parning. Den är nattaktiv och rör sig upp till tolv kilometer per natt i jakt på föda som den samlar i sina kindpåsar. Guldhamstern bor under marken i gångar som den själv grävt, med olika hålor för matförråd, toalett och sovkammare. Den vilda guldhamstern är gulbrun med vit mage och en svart fläck på bröstet, men tamformen förekommer i flera olika pälstyper och färgvarianter.
Den blir som vuxen cirka 15 centimeter lång med en vikt på 150 gram, och lever i vanligtvis 2 -3 år.

Bur
EN bur avsedd för en guldhamster måste ha vissa minimimått och de kan ändras från tid till annan. Det är din skyldighet som djurägare att hålla koll på dessa regler. För närvarande säger djurskyddslagen att en bu ska hålla en bottenyta om minst 0,12 m² och ingen sida på buren får vara kortare än 25 cm men som alltid ju större desto bättre för djuret!.
Mellanrummet mellan trådarna/gallret på buren bör inte vara större än 11 mm, annars finns det risk för att hamstern rymmer. Placera buren i normal rumstemperatur med dagsljus och fritt från drag och direkt solljus.

Inredning och tillbehör
I buren ska det finnas rikligt med sysselsättning och ett hus där hamstern kan gömma sig. Lämplig storlek på ett hus till en guldhamster är ungefär 15x15x10 cm.
I huset placeras flätbart material t.ex. smältbar hamstervadd, vilken byts ut vid behov.
Vattnet ska bytas dagligen och en vattenflaska är att föredra framför skål då vattnet i skålen snabbt blir smutsigt när hamster far omkring i buren och måste bytas ofta. Matskålen bör vara låg och tung för att undvika att hamstern välter den. För att din hamster ska må så bra som möjligt bör det finnas rikligt med stimulerande inredning i buren och ett motionshjul brukar vara ett uppskattat inslag (minst 20 cm i diameter) samt olika sorters leksaker så som tunnlar, rör, gnagvänliga hus och gnagpinnar.

Hamstrar gillar att gräva, så att lägga in en hög med grävvänligt material brukar uppskattas. Burinredningen bör regelbundet varieras och olika leksaker byts ut och placeras i buren varje dag. Du kan även gömma mat och godsaker på olika ställen i buren som en naturlig del i aktiveringen.
Hamstrar är väldigt renliga av sig och går till och med att få rumsrena. Störst chans att lyckas med detta är om du ställer in in en toalåda med lite grövre sand där hamstern kan uträtta sina behov samt en låda med en betydligt finare sand där hamstern sandbadar för att tvätta sin päls.

Rengöring
Som bottenmaterial i buren rekommenderar vi Four Friends smådjursströ, en träpellets med mycket bra absorberingsförmåga och dessutom håller den odören betydligt bättre än traditionellt kutterspån. Detta bottenströ skräpar och dammar även betydligt mindre än exempelvis kutterspån.
Buren städas vanligtvis 1 gång i veckan men om du har ett bättre bottenströ och hamstern har tillgång till toalåda så kan intervallet minskas. 
Burbotten inklusive inredning diskas och torkas och under tiden du städar är det lämpligt att placera hamstern i en transportbur med lite hamstervadd till du är färdig.

Föda
Guldhamstern är en omnivor (allätare) och äter i vilt tillstånd en varierad kost bestående av fröer, nötter, spannmål och insekter. För att säkerställa en komplett kost till din hamster rekommenderar vi att du utfodrar med Selective, ett pelleterat helfoder av hög kvalitet som innehåller allt din hamster behöver. Som naturlig sysselsättning kan du komplettera pelletsen med en kvalitativ fröblandning men då i mindre mängd.
Vi rekommenderar vanligtvis inte an blandning till hamstern då den tenderar att välja det som är sötast och fetast och blir därmed lättare tjock.
Komplettera gärna kosten med lite grönsaker. En saltsten kan finnas i buren så länge som hamstern inte gnager på den för mycket.

Skötsel
Guldhamstern har tänder som växer hela livet som måste nötas ner till rätt längd för att undvika bett- och tandproblem. Hamstern ska alltid ha tillgång till gnagmaterial så som gnagpinnar, grenar, rötter eller annat hårt gnagargodis.
Klorna behöver vanligtvis inte klippas, men om du märker att de börjar bli långa kan en skrovlig sten ställas in i buren. Om du har en långhårig hamster ska den borstas regelbundet och tovor avlägsnas ur pälsen.

Första tiden i nya hemmet
När du får hem din hamster, låt den vara ifred i sin bur under det första dygnet. Börja därefter lite försiktigt att bekanta dig med den medan den är i buren, använd gärna hamstergodis för att locka fram den. Efter ytterligare några dagar kan du ta upp och hantera hamstern, helst i ett knä, sittandes på golvet.
Tänk på att hamsterungar kan vara livliga, men blir snart tama om de hanteras ofta. Prata lugnt och undvik hastiga rörelser och höga ljud för att inte skrämma den. När hamstern börjar bli hemmastadd, låt den då vara med och bli en riktig familjemedlem. Ju mer den får vara med och bli hanterad, desto tamare och trevligare blir den. Tänk på att alltid ge ett ordentligt stöd då du lyfter hamstern; håll ena handen kupad runt kroppen och den andra som stöd under benen. Bär inte omkring på hamstern i onödan eftersom den lätt kan tappas i golvet och skadas allvarligt.

Övrigt
Det finns anpassade selar som gör att du kan ta med din guldhamster ut på promenad under sommaren. Det finns även hagar som är lämpliga att ha hamstern i så att du kan låta den vara utanför buren på ett tryggt sätt. Lämna dock aldrig hamstern i en hage utan uppsikt då den kan klättra ur den. Guldhamstrar ska inte badas i vatten, utan tvättar sig i sand för att hålla pälsen ren. Placera därför gärna en toalåda med fin badsand i buren.

Könsmognad
Guldhamstern blir könsmogen vid mellan 4 - 6 ex veckor och honan kan paras redan vid 4 månaders ålder och är dräktig i 15 – 18 dygn.
Planerar du att avla, se till att inte para honan för tidigt eller med för täta intervall. Vi rekommenderar inte att du håller flera könsmogna guldhamstrar i samma bur utöver vid brunst vid eventuell avel.

Sjukdom
Om din guldhamster skulle bli sjuk kräver det omedelbar sakkunnig vård. Symtom kan vara slöhet, lös spillning, dålig aptit/törst eller att den inte beter sig som den brukar. De vanligaste sjukdomarna som drabbar guldhamstern är tumörer, tandproblem och den stressrelaterade sjukdomen "wet tail".
Om du misstänker att ditt djur är sjukt - vänta inte med att rådfråga veterinär, detta leder ofta bara till en svårare behandling.

Barn gillar djur och det är nyttigt för dem att växa upp, umgås och ta ansvar för ett djur. Om djuret är ämnat för ett barn, tänk då på att du som vuxen ändå alltid bär huvudansvaret! Detta skötselråd är allmänt utformat och omfattar bara grundläggande råd. För djurets bästa bör du dock skaffa dig ytterligare kunskaper.