Välja uppfödare


När du väl bestämt dig för ras, ska du välja uppfödare men att välja uppfödare kan låta konstigt. Får du en bra kontakt med din uppfödare kommer du säkert att kunna få svar på en massa "dumma" frågor som du kanske normalt inte skulle våga ställa.

Det finns inga dumma frågor för en bra uppfödare och det viktigaste för uppfödaren är att placera valpen i ett hem där den får det bra. Alla är nybörjare i början och det som kanske är jobbigt för dig har ofta uppfödaren enkla lösningar på.
När du kommer hem till uppfödare för att titta på hundar är det bra att kontrollera var valparna växt upp. Det är alltid bättre om valpen vuxit upp inne i huset och inte ute i ett valphus, hur fint det än må vara.
En valp som vuxit upp inne i huset har sannolikt stött på dammsugaren, hört telefonen ringa och allt vad det kan vara som låter i ett hem. Dessa erfarenheter är bra att valpen har med sig i bagaget när den flyttar.

Många valpköpare tror att om bara valpens föräldrar har fina titlar och vunnit priser på utställningar får man en bättre valp. men det är så många andra saker som påverkar och vår rekommendation är att du åtminstone ska få träffa valpens mamma.
Tiken lär valpen massor och om hon är lugn och trygg så ökar chansen att även hennes valpar blir det.
Oavsett om du köper en renrasig eller blandrashund ska du se till att valpen är besiktigad av veterinär och besiktningen ska inte vara äldre än sju dagar.
Uppfödaren ska kunna uppvisa intyg på att valpen är vaccinerad. Valpen ska vara avmaskad och chipmärkt. Om den inte är märkt faller detta på dig eftersom alla hundar i Sverige måste vara id-märkta.
Kontrollera även att uppfödaren har en s.k. dolda felförsäkring. Är ingen sådan försäkring tecknad kan det bli dyrt för dig om det uppstår något dolt fel längre fram som inte täcks av din egen hundförsäkring.

Några råd från oss:

  1. Var uppmärksam med hundar som säljs via Blocket och liknande annonssidor.
  2. Köp aldrig en hund utan ordentlig dokumentation.
  3. Köp aldrig en hund ur en bagagelucka på en parkeringsplats.
  4. Köp aldrig en hund där priset egentligen är för bra.

Är priset avsevärt mycket lägre än vad alla andra uppfödare tar, är det sannolikt något som inte stämmer!
Det smugglas massor av hundar till Sverige från hundfabriker i Östeuropa och många av hundarna är i så dåligt skick att de tyvärr måste avlivas innan de når vuxen ålder. Med det ökande antalet gatuhundar från Rumänien, Spanien och allt var de kommer ifrån har vi fått in en hel del nya sjukdomar i Sverige, vissa t.o.m. dödliga!
Detta är något du även bör beakta i dina val.