Vård och skötsel


För att din katt ska må bra så krävs det att du hjälper den lite på traven när det kommer till vården och här nedan hittar du lite kortfattad information om hur det kan göras och vad vi rekommenderar.

Päls
En frisk katt med kort päls klarar i princip sin päls själv genom att slicka och putsa sig. Kattens tunga är mycket sträv vilken innebär att det lösa håret hamnar i magen, samlas till en hårboll som sedan kräks upp.
Långhåriga katter kan ibland få problem med hårbollarna som fastnar i matsmältningsapparaten och för att undvika detta rekommenderar vi att katter med semi- eller lång päls regelbundet kammas, borstar eller kardas. 
Får katten problem med hårbollar kan maltpasta eller lite extra olja på maten lösa problemet med den envisa hårbollen.
Att regelbundet borsta sin katt stärker dessutom banden mellan er och borstningen blir en trevlig stund för er båda.
De korthåriga raserna kräver som sagt inte mycket av sin ägare men vill man borsta så görs det med fördel med en mjuk borste med naturborst, men det går också bra med nylonborst.
Semilånga och långhåriga raser kräver mer uppmärksamhet av sina ägare än de korta pälsarna. Här rekommenderar vi en daglig borstning för att undvika att tovor bildas. Borstningen avlägsnar dessutom lös smuts. Till den semi- eller långa pälsen är kammen och karda eller en borste det du behöver.
Pälsen kammas alltid medhårs och om du stöter på små tovor i pälsen kan dessa ofta avlägsnas försiktigt med kammen. Om tovorna är större och svårare att avlägsna så finns den s.k. tovsprättan. När tovor avlägsnas ur pälsen måste du ta det försiktigt så att du inte drar bort större tussar. Tovor förekommer oftast i ljumskar och bakom öron där katten har svårast att nå.
Vid kamning av längre pälsar rekommenderar vi dessutom en balsamspray för att därigenom minska slitaget på pälsen. När kam, karda eller andra "hårda" pälsverktyg används - ta det försiktigt så du inte skadar din vän.

Ögon
Vissa katter har rinniga ögon och detta beror ofta på att tårkanalen i ögats underkant är mer eller mindre igentäppt och tårvätskan kan inte ledas bort den naturliga vägen. Detta resulterar i att ögats tårvätska rinner utanför och "fläckar" pälsen runt ögonen.
För att undvika detta tvättas ögat regelbundet med en liten kompress eller med bomull och ögonrengöring.
När ögat torkas/tvättas ska det alltid ske diagonal utifrån och in mot tårkanalen (ögats del närmast nosen) och detta för att inte eventuell smuts och bakterier ska dras ut över ögat. 
Tårvätska som inte avlägsnas leder ofta till svamp som i sin tur missfärgar pälsen.
I våra butiker hittas du flera olika preparat för rengöring av ögon och för att avlägsna eventuell svamp i pälsen runt ögat.
I​​​​​bland behöver ögat torkas ur och speciellt om du har långhåriga katten för då samlas den ofta med smuts kring ögonen. Detta för att inte eventuell smuts och bakterier ska dras ut i ögat. 
Tårvätska som inte avlägsnas leder ofta till svamp som i sin tur missfärgar pälsen.

Öron
I princip ska du undvika att göra rent inne i kattens öron. Kattens ytteröron går däremot bra och ta för vana att kolla behovet av rengöring med jämna mellanrum. När du ska rengöra ytterörat så görs det enklast med små fuktiga bomullstussar.
Om katten kliar sig mycket vid eller runt örat, om det luktar mycket i örat eller om du upptäcker rikliga rinningar ur örat bör du i stället kontakta veterinär.

Klor
Katter klöser vanligtvis för att markera revir och detta är ett fullt naturligt beteende som katter har och som den använder sig av för att visa eventuella inkräktare att "här bor jag".
Det finns två sätt att undvika detta.

  1. Ge katten ett ordentligt klösträd som den kan ha som sitt revir och där markera/klösa.
  2. Klipp klorna men bara på innekatten! En katt som går ute bör ha sina klor vassa för att kunna smita undan när fara hotar. 

Att klippa kattens klor är kan vara besvärligt, speciellt om katten inte vill samarbeta. Ett bra sätt är att ha katten i knät och hålla fast den med ett bestämt grepp. Tryck på trampdynan precis bakom klorna för att få fram klorna. Var försiktig så att du inte klipper i den rosa pulpan som innehåller både nerver och blodkärl. De vita spetsarna består av död vävnad och här går det bra att klippa utan att det känns och när du klipper klor så använd alltid en klosax avsedd för kattklor.

När det gäller klösmöbeln gäller i princip att ju högre upp katten kan komma och ju mer det finns att göra/leka med på "klösträdet" desto bättre fungerar det. Det finns klösmöbler som går hela vägen från golv till tak och som spänns fast genom att ställskruven i toppen "skruvas isär" upp mot taket.

Tänder
De första tänderna, mjölktänderna får katten mellan den andra och den sjätte veckan och de permanenta tänderna som din katt förhoppningsvis ska ha under resterande delen av livet kommer vid ungefär 4-5 månaders ålder.
Till skillnad mot hundar brukar de flesta katter inte tillåta att man borstar deras tänder eller drar eventuell tandsten.
För att undvika plack och tandsten kan du utfodra din katt med knaprigt foder anpassat för att motverka och förebygga plack.
Dessutom finns preparat som kan tillsättas fodret eller i vattnet för att minska problemet.
Fråga personalen i våra butiker så hjälper de dig med detta.

Kastrering
Kastrering är kanske inte riktigt är en vård som du klarar av men som är viktigt att upplysa om.
VI rekommenderar att du kastrerar honkatten om du inte vill ta/få ungar efter den för katten mår varken bra av att gå på p-piller länge eller löpa utan att få para sig.
Kastrera även din hankatt om den inte ska användas i avel. En hane som inte är kastrerad börja ofta markera sitt revir genom att skvätta urin inomhus och dessutom blir en kastrerad hankatt ofta mycket lugnare, trevligare och mer tillgiven än en okastrerad.
I Sverige har man en regel att kastrera tidigast vid 4 månaders ålder men vanligtvis brukar det ske när den är 6 månader eller äldre.
Kastrering av hankatten innebär en mycket enklare operation och kan genomföras oftast med lugnande och lokalbedövning.
Honor däremot måste sövas ner eftersom det är ett betydligt större ingrepp.
Efter en kastrering så är det viktigt att byta foder till ett med lägre energiinnehåll eftersom en kastrering vanligtvis innebär en avsevärd reducering av ämnesomsättningen.

Avmaskning
Om din katt visar tecken på att ha mask, eller om du ser att det är mask i avföringen måste du avmaska den och avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek.
Även innekatter kan ha mask och det för att du drar in jord som kan innehålla parasiter med dina skor. Vuxna katter rekommenderar man att de avmaskas endast om man märker att den fått mask. Kattungar ska däremot avmaskas vid flera tillfällen när de är små.

Vaccinationer
En katt behöver vaccineras mot kattpest och kattsnuva en gång per år.
Utekatten träffar på andra katter ute, och riskerar därför att smittas medans innekatter främst kommer i kontakt med smitta genom att du för med dig den utifrån på skor eller kläder.